2009. december 2., szerda

Radnóti Miklós: Két karodban - és leírás a készítésről

Egy részletesebb beszámoló a második foltversről. Az ötlet, a vers elolvasása után, szinte azonnal beköltözött a fejembe. Nem is tudtam mást kitalálni, már csak azért sem, mert nem tudok alakot, sem rajzolni, sem varrni. :((   Másolni nem akartam, tehát maradt a hangulat, a kor, a költő, valamilyen formában történő megmutatása, úgy ahogy én látom, érzem.




A kivitelezés - mint mindenkinél- nálam is úgy kezdődik, hogy a vázlatrajz elkészítése után, az anyagok keresése - persze, hogy mindig az nincsen ami kellene-. A színeket már tudtam, fekete árnyalat, vörös és a barna a fának.
Szeptemberben,  mikor Ezüstvölgyben jártam tőlük vásároltam kétféle - nem textil- anyagot ( kb. aranyárban, de lehet, hogy többért). Ebből, az egyik egy fakéreg, ami olyan vékony, hogy varrható, a másik ez a bizonyos cellulóz féle anyag. Készítettem fényképet is, bár sok nem látszik rajta (tapogatva izgalmasabb). Most dolgoztam vele először és nagyon kezes, jól festhető, olyan, mintha erős papír lenne, lehet tépni is meg nyújtani, cincálni,de hatásában teljesen textil formája van, ez a fotón a fehér anyag. A fakéreg még nem került varrás céljából a kezem közé, de ez is festhető és varrható.

Az anyagok kiválasztása után, már nem volt nehéz dolgom, a hátlapra rányomtattam, bubble jet segítségével, a vers szövegét, az előlapot megvarrtam, először a fát és festett vörös selymet levarrtam műanyag cérnával a három rétegre, és utána vártam, hogy jöjjön a tűzési "ihlet" ez több mint egy hét volt. Amikor már tudtam, hogy mit tűzök, a befejezés még így is több órán át tartott. Ez volt az anyagismerettel bővített történet.


6 megjegyzés:

dixike12 írta...

Mindenesetre nagyon klassz lett, jó anyag lehet ez a celluloz, de akkor itt nem lehet beszerezni, ha Ezüstvölgybe vetted. Kár, kár

Mehike írta...

Nagyon szép.Grt.mégegyszer a különdíjhoz,láttam az újságban:-)

szizsu írta...

Mehike, drága! köszönöm szépen ezt is és azt is.

36évi írta...

Hát, mindkét anyagod nagyon ütősn né ki, és annyira jól építetted be az egyiket, hogy csak a nyálam csurog... :D

36évi írta...

Ütősen néz ki, ezt akartam írni, de már nagyon a végemet járom...

szizsu írta...

Nohát, Kegyed ritkán szól, de az jólesik!